Svetový deň darcov krvi 14. jún 2010

01.06.2010 Celý región

Bratislava, 31. 5. 2010 – 14. júna 1868 sa narodil Karl Landsteiner, držiteľ Nobelovej ceny za objavenie krvných skupín - A, B, a 0.
Slovenský Červený kríž a jeho 38 územných spolkov si aj tento rok pripomína Svetový deň darcov krvi (SDDK) v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hematologicko-transfuziologickými oddeleniami nemocníc i v súvislosti s 50 výročím bezpríspevkového darcovstva krvi na Slovensku.

Tohtoročný slogan Svetového dňa darcov krvi „Nová krv pre svet“ chce upriamiť pozornosť na neustále stúpajúcu potrebu krvi a zároveň skutočnosť, že v mladých ľuďoch je veľký potenciál novej darcovskej základne.

Svetový deň darcov krvi je spoločne koordinovaný štyrmi zakladajúcimi partnermi – Svetovou zdravotníckou organizáciou, Medzinárodnou federáciou Červeného kríža/Červeného polmesiaca, Medzinárodnou federáciou organizácií darcov krvi a Medzinárodnou spoločnosťou transfúzie krvi. Svetový deň darcov krvi si pripomíname od roku 2004.

Každý rok jedna krajina zastrešuje medzinárodnú kampaň Svetového dňa darcov krvi, ktorá je centrom záujmu médií, tento rok záštitu prebrala španielska Barcelona. Kampaň je zameraná nielen na zvyšovanie povedomia o dôležitosti bezpríspevkového darcovstva krvi, ale najmä sa ním vyjadruje poďakovanie všetkým darcom krvi, profesionálnym zamestnancom a dobrovoľníkom, ktorí s darcami krvi pracujú.

Všetky informácie o aktivitách Slovenského Červeného kríža v rámci Svetového dňa darcov krvi nájdete na www.redcorss.sk.
 

Vyberte región